Over DCM Nederland

Over DCM Nederland
In 2005 kwamen medewerkers van De Friese Wouden in aanraking met Dementia Care Mapping (DCM) tijdens een werkbezoek aan Denemarken. De methode maakte diepe indruk omdat de psychosociale kant en de beleving van mensen met dementie centraal staan. De Friese Wouden was overtuigd van de meerwaarde van DCM voor haar cliënten en medewerkers en haalde DCM naar Nederland.
Anno nu valt DCM Nederland formeel onder de Kwadrantgroep, maar vaart een vrij onafhankelijke koers, gericht op organisaties die meer willen doen aan persoonsgerichte zorg voor mensen met dementie. DCM Nederland is licentiehouder voor DCM in Nederland.

Opleidingen DCM Nederland
Sinds 2009 beschikt DCM Nederland over erkende trainers die zijn opgeleid aan de Universiteit van Bradford. Uw medewerkers kunnen onze opleiding tot observant (mapper) volgen. We organiseren diverse cursussen, trainingen en terugkomdagen. Ook is er de mogelijkheid de gevorderdencursus te volgen.

Wetenschappelijk onderzoek
DCM Nederland is betrokken bij wetenschappelijke onderzoeken naar de effecten van DCM, de kosteneffectiviteit van de methode en de toepassingsmogelijkheden in verschillende leef- en woonsituaties.

Bradford Dementia Group
De Bradford Dementia Group is in 1992 opgericht aan de Bradford Universiteit, met als doel onderwijs, training en onderzoek op het gebied van zorg voor personen met dementie te ontwikkelen. In 2003 is de Division of Dementia Studies opgericht, een multidisciplinaire en multiprofessionele groep met een breed aanbod aan activiteiten.

Hun missie is het verbeteren van de kwaliteit van leven en van zorg voor personen met dementie en hun families. Dit doen ze door het uitwerken van een degelijk trainings- en vormingsaanbod en door het organiseren en uitvoeren van uitgebreid onderzoek. In het gehele proces van opleiding en onderzoek erkennen ze de belangrijke rol van zorgverleners en andere professionele medewerkers.

Sinds 1992 verzorgen zij trainingen in persoonsgerichte zorg en Dementia Care Mapping (DCM). In de loop van de jaren groeide de groep van strategische opleidingspartners. Momenteel worden de trainingen ook gegeven in Australië, Denemarken, Duitsland, Japan, Nederland, België, Noorwegen, Italië en de Verenigde Staten.

Daarnaast biedt de Bradford Dementia Group consultancy aan in zorgorganisaties zoals ondersteuning bij de implementatie van persoonsgerichte zorg en Dementia Care Mapping.

Voor meer informatie raadpleeg de Bradford site: http://www.bradford.ac.uk/health/dementia.