Persoonsgerichte zorg

Wereldwijd wordt persoonsgerichte zorg in toenemende mate aanbevolen. Dat is niet voor niets. Persoonsgerichte zorg biedt namelijk kwaliteitszorg voor mensen met dementie. We weten inmiddels dat de beleving van iemand met dementie weliswaar anders is dan die van iemand zonder deze ziekte, maar dat het gevoel achter die beleving altijd waar is. Aan te sluiten bij deze beleving staat centraal in de belevingsgerichte zorg. Persoonsgerichte zorg gaat nog een stap verder. Het uitgangspunt is dat mensen met dementie in de eerste instantie mens zijn. Het betekent dat we iemand met dementie niet in de eerste plaats zien als zieke, maar als mens. We kruipen in de huid van de persoon met dementie. Wat maakt hem gelukkig? In welke omstandigheden heeft hij zijn leven geleefd? En welke mogelijkheden heeft hij nu? De persoon komt eerst, dan de dementie.

Persoonsgerichte zorg gaat uit van vijf psychologische behoeftes bij mensen met dementie:
- Comfort
- Identiteit
- Gehechtheid
- Zinvol bezig zijn
- Erbij horen

Ieder mens heeft behoefte aan liefde, comfort, identiteit, gehechtheid, het doen van zinvolle bezigheden en het gevoel erbij te horen. Maar naarmate de dementie vordert kan iemand deze behoeften steeds minder zelf invullen. Mensen zijn sociale wezens en juist mensen met dementie zijn gevoelig voor lichaamstaal en sfeer. De omgeving waarin én de manier waarop iemand met dementie benaderd wordt, speelt een grote rol in het welbevinden. Mensen met dementie worden steeds meer afhankelijk van hun omgeving. Persoonsgerichte zorg is bedoeld om de omgeving hierbij te ondersteunen. Voor meer informatie, scroll dan naar beneden en lees onze folder 'Persoonsgerichte zorg in de praktijk'.

DCM Observatiemethode
De observatiemethode DCM brengt in kaart welke persoonlijke behoeften iemand met dementie heeft en hoe het met hem/haar gaat. Door dit inzicht kan goed worden ingespeeld op de behoeften van de persoon met dementie, wat hem/haar gelukkiger maakt. Én ook de zorgmedewerker, partner, familie of mantelzorger. Bent u geïnteresseerd geraakt, vraag dan om een proefmapping. Lees onze flyer 'Proefmapping DCM' en ontdek welke voordelen een proefmapping voor uw organisatie kan hebben.
 
Persoonsgerichte zorg voor zorgorganisaties
Het slagen van persoonsgerichte zorg hangt niet alleen af van de inzet van de zorgmedewerkers. Ook leidinggevenden en het management van zorgorganisaties zullen zich hier hard voor moeten maken. Het is niet eenvoudig om de zorgvisie te vertalen naar de dagelijkse praktijk, laat staan deze te borgen. Zorgmedewerkers en zelfs leidinggevenden vinden het vaak moeilijk om hun visie te vertalen naar de dagelijkse praktijk. Daarom hebben DCM Nederland en het Trimbos Instituut een training ontwikkeld, speciaal voor zorgmedewerkers, leidinggevenden, medewerkers van ondersteunende diensten, disciplines en management: ‘Als je mij maar kunt vinden, handvatten voor persoonsgerichte zorg’. Onderdeel van deze training is de e-learning 'Leren over dementie'. Deel 1 gaat over persoonsgerichte zorg, deel 2 over onbegrepen gedrag. Zie onderstaande flyer voor meer informatie. 

Bent u enthousiast geraakt, aarzel dan niet en neem contact op met Aukje Post, 06 - 30 77 92 40 voor meer informatie.