Wat is dementie?

De hersenaandoening dementie maakt iemand langzaam maar zeker afhankelijk van de zorg van anderen. Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. De hersenaandoening tast langzaam het geheugen aan. Zenuwcellen in de hersenen en/of verbindingen tussen deze zenuwcellen gaan kapot. Hierdoor functioneren de hersenen niet goed meer en zal er steeds meer uitval plaatsvinden. Nederland telt op dit moment ruim 270.000 mensen met dementie. In 2040 zullen er een half miljoen mensen aan dementie lijden.

Kansen en oorzaken
Eén op de vijf mensen krijgt dementie, bij vrouwen is die kans groter: één op de drie. De kans op dementie neemt toe naarmate de leeftijd vordert. Boven de 90 jaar heeft maar liefst 40% een vorm van dementie. Bepaalde erfelijke factoren en leefstijlgewoontes kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan van dementie. Ook mensen op jongere leeftijd kunnen dementie krijgen. In Nederland zijn ongeveer 12.000 mensen met dementie jonger dan 65 jaar.

Symptomen
De eerste symptomen van dementie zijn geheugenproblemen. Op een bepaald moment krijgt iemand met dementie problemen met denken en taal. Ook kan hij te maken krijgen met veranderingen in karakter en gedrag. Naarmate de ziekte vordert, verliest iemand met dementie steeds meer de regie over zijn leven. Organiseren, plannen maken, doelgericht handelen en logisch denken lukt niet meer. Dagelijkse handelingen worden steeds moeilijker. Mensen met dementie worden steeds afhankelijker van de hulp van anderen. Bron: Alzheimer Nederland

“De wereld gaat veel sneller dan wij, het duizelt ons, en wij moeten maar dingen doen, reageren, spelletjes doen, deelnemen in groepsactiviteiten. 'Dit gaat te snel' zouden we willen zeggen, ‘Ga weg, rustig, rustig, laat me met rust, ga toch weg’ en dan worden we moeilijk gevonden en niet coöperatief. Uitdagend gedrag? Ik denk dat dit ‘adaptief gedrag’ is, want ik pas me aan aan mijn zorgomgeving”… (Christine Bryden, 2005)