aanmelden button
Actueel Nieuws knop
Wil jij zorgmedewerkers helpen om hun zorg aan mensen met dementie te verbeteren? Na de basiscursus DCM ben je in staat om DCM-observaties uit te voeren, te verwerken en terug te koppelen.

De cursus in vogelvlucht
De basiscursus DCM is een intensieve cursus van drie dagen met een vierde terugkomdag. Persoonsgerichte zorg, de DCM-observatiemethode en het proces van DCM staan hierin centraal. Zo leer je met behulp van de theorie en praktische oefeningen het gedrag en het welbevinden van mensen met dementie te observeren en te coderen. Ook kijk je naar de kwaliteit van interacties tussen cliënt en medewerker. De observaties en coderingen leer je toepassen in een proces van ondersteuning en ontwikkeling van zorgmedewerkers. Je leert hoe je de verkregen gegevens verwerkt tot een rapport en hoe je dit terugkoppelt aan zorgprofessionals. Ook krijg je een praktijkopdracht mee.

Wanneer je de basiscursus DCM hebt afgerond, is het belangrijk om je kennis op peil te houden. Dankzij deze update blijf je het maximale uit de DCM-methode halen. De bijscholing is daarnaast een uitstekend moment om met andere mappers in contact te komen en ervaringen te delen.

De bijscholing in vogelvlucht
Tijdens de bijscholing besteed je aandacht aan het voorbereiden van DCM, coderen, analyseren en het schrijven van het rapport. Ook feedback en actieplanning in het mappingproces worden uitvoerig behandeld. Je doet dit aan de hand van een mapping die je in jouw organisatie hebt uitgevoerd. Drie weken voor de bijscholing lever je een mapping aan met 3 uren data van 2 cliënten, inclusief notities en een rapport. Het helpt je om DCM nog eens goed tegen het licht te houden. Wat gaat goed en waar loop je tegenaan? We informeren je verder over de nieuwste ontwikkelingen van DCM. Uiteraard is er voldoende tijd om vragen te stellen vanuit de eigen praktijk.

Heb je de basiscursus DCM succesvol afgerond en ben je op zoek naar verdieping? Bijvoorbeeld voor de supervisie en begeleiding van collega’s? Of om DCM-projecten in jouw organisatie te implementeren? Dan is deze gevorderdencursus een aanrader.

De cursus in vogelvlucht
We bieden deze gevorderdencursus aan in vijf verschillende modules. Je kunt ze allemaal volgen, maar je kunt jezelf ook verdiepen in een specifiek onderwerp. Alle modules zijn erop gericht om het inzicht in en de expertise van de DCM-methode verder te ontwikkelen. Naast een inhoudelijke verdieping op de verschillende onderdelen van het DCM-proces bieden we modules aan over de implementatie en toepassing van DCM in zorgorganisaties. De cursus voor gevorderden bestaat uit de volgende modules:
  • Coderen & Rapporteren
  • Feedback & Actieplanning
  • Persoonsgerichte Zorg & Ethiek
  • Implementatie DCM
  • Onderzoek (deze module is optioneel)